Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un dia a Montjuïc amb el públic de La Volta: “Som els que no fem migdiada”

Són dos quarts de dotze tocades del matí. Parada del metro del Paral·lel. Quatre joves comencen l’ascens a Montjuïc, a l’espera de rebre l’escamot de ciclistes que concloïen aquest diumenge La Volta a Catalunya amb sis pujades a la muntanya olímpica. Parlen sobretot de Pogacar, el Messi del ciclisme, i rememoren els millors moments de la cursa, una de les “més bones” dels últims anys. Alguns dels ciclistes de talla mundial que no hi eren a La Vuelta –una de les tres grans curses juntament amb el Giro i el Tour– sí qui hi seran avui a Montjuïc per a la cursa catalana. Els joves aficionats no són dels més puntuals, però tampoc temen quedar-se sense lloc. Tenen experiència veient La Volta a Montjuïc, diuen.

L’afició pel ciclisme és una passió que només entén qui la viu. Per a la resta de mortals és aquell esport que ajuda a fer la migdiada, però per a ells és un càlcul de tempos, estratègies i energies que, habitualment, et resignes a viure a la televisió. Per això hi havia milers de persones aquest diumenge a Montjuïc. Un públic ben variat que va des d’autèntics fanàtics a famílies, gent que “passava per allà” i ciclistes amateurs, que a la pràctica s’han convertit en teloners de luxe dels veritables protagonistes. El panorama és el que es veu a la televisió: càmeres de fotos, outfits ciclistes i banderes, moltes banderes. No falten les catalanes ni les ikurriñes, demostrant que Euskadi és el veritable territori ciclista de l’Estat. També es veu alguna polonesa, eslovaca i colombianes.

Milers de bercelonins han pujat a Montjuïc per vibrar amb La Volta | GABRIEL GONZÁLEZ

De Berga a Montjuïc per veure el final de La Volta

Entre el públic hi ha tres nois i una noia amb mallot i bicis de 3.000 euros en amunt. “Venim de Berga. Hi vam anar ahir amb la bici perquè passaven per allà. Si ahir érem a Berga, com no havien d’estar avui a Montjuïc”, explica al TOT Barcelona en Joan, un noi d’uns trenta anys que assegura no fer migdiades quan veu les curses. Uns metres més enllà la gent es queixa de la poca cobertura. No volen trucar a ningú, però se’ls atura l’Esport3 i no poden seguir la cursa. En Joan és dels que ha canviat a Eurosport, un altre canal que ofereix La Volta, per provar més sort. Mira fugaçment el cel –està ennuvolat i l’any passat La Vuelta, que també va pujar a Montjuïc, va ser passada per aigua– i ràpidament se’n torna a l’important. “El pelotón està collant”, comenta mirant el mòbil.

Aficionats que han pujat amb bici segueixen l’evolució de la cursa amb el mòbil | Gabriel González, 2023

Anar in situ a veure ciclisme és sinònim d’esperar, esperar i esperar. Entre el públic, també hi ha algun curiós que hi va per “la festa” i va preguntant “quant queda”. “Una mitja hora”, explica l’Ignacio, que viu a Gràcia i ha pujat sense bici, quan veu les motos de la Guàrdia Urbana passar amb les sirenes en marxa i a una velocitat, per cert, digna de les millors curses de MotoGP. La Volta arribava a Montjuïc gairebé sentenciada, amb un Pogacar immens que, per si no fos prou, també ha guanyat avui a Barcelona. És l’estrella i es nota. Ha guanyat quatre de les set etapes d’enguany i a la carretera tothom especulava en quin moment atacaria. “Sent l’últim dia, suposo que serà a falta de dues voltes”, pronosticaven entre el públic. Finalment, no hi ha hagut escapada, que sempre agrada, i la victòria s’ha decidit a l’esprint.

Sigui com sigui, hi ha vida més enllà de Pogacar. Sobretot per als colombians, que abarroten les corbes de banderes cafeteres a l’espera de Nairo Quintana o Egan Bernal. També hi ha qui anima els d’Euskaltel, club del País Basc que somriu al seu pas els que porten la ikurriña, i qui prefereix l’equip de Movistar, un dels més populars gràcies a la sèrie El día menos pensado. Quan el ciclisme es viu des de casa, l’interès inicial deixa pas a una migdiada que, casualitat (o no) de la vida, acaba quan tot just falten pocs quilòmetres per al final. A Montjuïc es repeteix aquest patró. La gent s’anima d’entrada a les dues primeres voltes i, seguint l’esperit del sofà, guarda forces durant les següents per convertir Montjuïc en un autèntic caos en l’últim ascens al castell. A cada volta, amb més o menys intensitat, l’eufòria amb els primers ciclistes es repeteix amb l’escamot principal i es converteix en una espècie de compassió amb els últims, que mai surten a la tele. La “gràcia de pujar a Montjuïc”, diuen els aficionats, és poder cridar a escassos centímetres dels ciclistes i alguns (pocs) rucs creuen oportú empaitar-los, simulant la típica imatge del Zona Zàping que sempre acaba malament. Amb tot, l’ambient aquest diumenge ha estat el de les grans ocasions. Als peus de Montjuïc, Barcelona fa vida normal, però un poc més amunt, a la muntanya, l’afició per la bici envaeix –literalment– les carreteres.

Un ciclista agraeix el suport del públic amb un cavallet | GABRIEL GONZÁLEZ

Maria Cristina, el passeig de la fama de La Volta

Només queda el capítol final. Mentre les autoritats i la Grossa de Cap d’Any –patrocinadora de la cursa– anaven pujant al podi per entregar premis i rebre reconeixements, els real s’acumulen uns metres més enllà, a l’avinguda de Maria Cristina. Allà els mecànics netegen les bicis –amb crítiques d’alguns aficionats pel malbaratament d’aigua en plena sequera– i els ciclistes es dutxen als autocars, que en el fons són com grans rulots. Una d’aquestes, fàcil d’identificar, és la de Pogacar; mig centenar de persones envolten el seu autobús a l’espera d’una imatge per al record. Més enllà hi ha la resta d’equips, més humils i més sols. També més propers, alguns fins i tot regalen bidons.

Altres protagonistes a Maria Cristina han estat els ciclistes Enric Mas, que després de les fotos ha pujat a un Porsche per marxar cap a casa, i Egan Bernal, el primer ciclista sud-americà a guanyar un Tour de França i, amb 22 anys, el més jove a aconseguir-ho. El colombià és una de les grans promeses del ciclisme i l’esperança de la comunitat colombiana, una de les més grans a Barcelona. Ell ha estat el protagonista de l’últim gran moment d’eufòria de La Volta. Pràcticament una hora més tard d’acabar la cursa, com qui no vol la cosa, com si no fos una estrella, Bernal s’ha retirat cap a l’autobús entre la multitud de Maria Cristiana, segurament, sense calcular els centenars de colombians que hi havia avui a Montjuïc. Corrents per Maria Cristiana, ansiosos d’aconseguir una fotografia, el públic cafeter ha aconseguit envoltar-lo. Riu-te’n tu del fenomen Taylor Swift. Això sí, Bernal desfilava sense seguretat, tranquil per l’avinguda amb una bici d’uns 18.000 euros. Era ja al final, quan els ciclistes amateurs desfilaven cap a casa a dutxar-se i la resta al restaurant.

Aficionats colombians embogits amb Bernal | GABRIEL GONZÁLEZ
Més notícies
La Discoteca Wolf, un dels 'punts calents' del Triangle Golfo / Jordi Play
SOS Triangle Golfo respon a l’Ajuntament: “El soroll no ens deixa dormir”
Notícia: SOS Triangle Golfo respon a l’Ajuntament: “El soroll no ens deixa dormir”
Comparteix
El consistori va informar aquesta setmana que el soroll de la zona del Triangle Golfo havia caigut entre 2 i 3 decibels | Part del veïnat, però, insisteix que no ha notat "menys soroll"
Casa Malagrida es troba al número 27 del passeig de Gràcia / WALTER HAUS / Idealista
El pis de luxe de 700 m² que es ven per 14 milions al passeig de Gràcia
Notícia: El pis de luxe de 700 m² que es ven per 14 milions al passeig de Gràcia
Comparteix
L'immoble disposa de sis habitacions, quatre lavabos, un saló de 180 m² i una terrassa de 300 m²
Façana de l'antiga farmàcia Boatella, a la Rambla / JORDI SUBIRANA
FOTOS I Una farmàcia de Barcelona amaga un secret del seu passat modernista
Notícia: FOTOS I Una farmàcia de Barcelona amaga un secret del seu passat modernista
Comparteix
L'antiga farmàcia Boatella de la Rambla té dos espectaculars mosaics i altres detalls artístics de principis del segle XX
Les casetes del Pont evitat 'l'estat de ruïna' | Fotos: Galdric de Rocabruna i Pi
FOTOS | Al descobert les cases del Pont, les més antigues de Sant Andreu
Notícia: FOTOS | Al descobert les cases del Pont, les més antigues de Sant Andreu
Comparteix
Una comitiva formada per membres del govern, de l'oposició, de l'associació de veïns i el CEII visiten les casetes per dins després d'una inversió econòmica per evitar que caiguin en "estat de ruïna irreparable"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa