Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tercer intent per treure els Borbons del nom d’un carrer barceloní

Nou embat contra els Borbons. Aquest passat dimecres els veïns de la Barcelona han reclamat per tercera vegada al plenari del districte de Ciutat Vella que demanin al Nomenclàtor que canviï del nom del passeig Joan de Borbó pel nom de passeig Nacional. Es tracta d’una “reclamació històrica” dels veïns del barri que aquesta vegada ha arribat a instàncies institucionals a mans d’una proposició del grup municipal d’ERC. La proposta dels republicans ha comptat amb el suport del PSC i de Trias per Barcelona, per la qual cosa, tot i el vot contrari del PP i l’abstenció dels comuns, la iniciativa s’ha aprovat per majoria.

Ara, doncs, tal com ha assegurat el regidor del districte de Ciutat Vella Albert Batlle la decisió de retirar els Borbons del nom o no recau en “la ponència del Nomenclàtor”, que compta amb un grup d’experts que s’encarregarà de dur a terme les avaluacions pertinents. Es tracta d’una reclamació que fa anys que perdura entre els veïns del barri. Els fets es remunten a l’any 1993 quan, després de la mort de Joan de Borbó, el passeig Nacional de la Barceloneta va perdre el seu nom per recordar al difunt. Ara bé, tot i que el nou nom no va acabar d’agradar mai entre la ciutadania del barri costaner de Barcelona, les primeres mobilitzacions per recuperar l’antiga nomenclatura no van arribar fins al 2011.

Uns quants manters instal·lats al passeig Joan de Borbó amb el Palau
Uns quants manters instal·lats al passeig Joan de Borbó amb el Palau de Mar de fons / Jordi Play

Tretze anys d’intentar rebatejar el passeig

Fa tretze anys el districte de Ciutat Vella va aprovar impulsar el canvi de nom del passeig de Joan de Borbó i va traslladar aquesta petició al Nomenclàtor. Un any després, però, la situació seguia exactament igual. Molestos per la inactivitat de la màxima autoritat de la nomenclatura barcelonina, els veïns van tornar a intentar un embat per retirar els Borbons del nom del passeig -i el plenari el va aprovar-, però tampoc van tenir èxit. Des de llavors, han intentat diverses vegades rebatejar el carrer, fins i tot amb altres noms que no siguin recuperar el de passeig Nacional, però no han prosperat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa